השתלת קרנית - שלבי התהליך ומה שחשוב לדעת על תרומת קרנית


עמוד ראשי

השתלת קרנית

השתלת קרנית

כאשר מבצעים השתלת קרנית, הרופאים למעשה מחליפים את רקמת הקרנית החולה ברקמת קרנית בריאה שנתרמה על ידי אדם שמת או על ידי משפחתו. ניתוח השתלת קרנית (cornea transplant) נחשב לסוג ניתוח ההשתלה הנפוץ ביותר בעולם.  בנוסף, אחוזי ההצלחה של הניתוח נחשבים לגבוהים ביותר מבין כלל ניתוחי ההשתלה. ההערכה היא שכאלף ניתוחי השתלת קרנית מתבצעים בישראל בכל שנה.

מתי אדם זקוק להשתלת קרנית?

השתלת קרנית היא אפשרות כאשר אדם לוקה במחלות קרנית מסוגים שונים שתסמיניהן הם פגיעה בשקיפותה של הקרנית או בצורתה, דבר שפוגע ביכולת לראות באופן צלול וחד. כאשר לא ניתן להביא לשיפור במצב הראייה באמצעות עזרת עזרים חיצוניים כעדשות מגע או משקפיים, עשוי הרופא להמליץ על השתלת קרנית.

הגורמים שיכריעו אם לבצע השתלת קרנית:

- כשלא ניתן לשפר את איכות הראייה באמצעות עזרים כמו עדשות מגע או משקפי ראייה.

- כשהרופא המטפל מעריך כי ניתוח השתלת קרנית אכן יוכל לשפר את ראייתו של החולה. במקרים מסוימים השתלת קרנית לא תוכל לפתור את בעיית הראייה.

- כשהרופא יוכל להבטיח לחולה שראייתו תשתפר בעזרת הניתוח. במצבים בהם לא ניתן להבטיח לחולה שראייתו תשתפר באחוזים גבוהים יעדיף הרופא לוותר על השתלת קרנית.

- היכולת של המטופל לטפל באופן איכותי בעין שעברה ניתוח, לבצע את ההנחיות שייתן לו הרופא ואת הפעולות שיבטיחו שהשתלת הקרנית תצליח. חולים שעשויים לפגוע בעין או חולים שלא יוכלו לשמור על העין המנותחת לא יעברו את הניתוח.

מהו זמן ההמתנה לניתוח השתלת קרנית

מי שהרופא המליץ לו על ניתוח השתלת קרנית ייכנס לרשימת הממתינים לקרנית. זמן ההמתנה יכול לנוע בין מספר חודשים לשנה ולעתים אף יותר, וזאת בשל הצורך הרב בקרנית בריאה ומיעוט התורמים. חשוב לציין כי על זמן ההמתנה משפיעה גם דחיפותה של ההשתלה, המרכז הרפואי בו תבוצע ההשתלה ועוד.

כמה דברים שכדאי לדעת על תרומת קרנית

מרבית הקרניות הבריאות מגיעות מבני אדם שהלכו לעולמם באחד מהמרכזים הרפואיים בארץ והחליטו טרם מותם לתרום את איבריהם, אן שבני משפחתם הסכימו לתרום את איבריהם. עם קבלת האישור, נשמרת הקרנית ומושתלת עד שבעה ימים מיום הוצאתה.

מהתורם יילקחו בדיקות דם שונות כדי לוודא שהוא אינו לוקה במחלה זיהומית כלשהי. גם הקרנית תיבדק, שלמותה ובריאותה. בשונה מאיברים אחרים, בשביל השתלת קרנית אין צורך בהתאמה בין סוג הדם של התורם לסוג הדם של הנתרם. 

למידע נוסף אודות ניתוח השתלת קרנית לחצו כאן.



-